Μπιλ Αντριέτ, 16

Leave a comment
Uncategorized

Λιβαϊτάουν, Νέα Υόρκη

Ως μικρό παιδί, αποδεχόμουν χωρίς ερωτήσεις τη δημοφιλή αντίληψη για τους ομοφυλόφιλους, μέχρι που ανακάλυψα ότι ήμουν ένας από αυτούς. Αυτή η συνειδητοποίηση μου προέκυψε όταν ήμουν δώδεκα, παρόλο που κάποιες φορές είχα ήδη συλλογστεί την πιθανότητα στο μυαλό μου. Δεν ήταν ότι μια εν τω γίγνεσθαι σεξουαλική ορμή έκανε την εμφάνισή της μαζί με της ηβικές τρίχες μου, αλλά αντίθετα ότι είχα αρχίσει να αναλύω και να καταλαβαίνω τα πράγματα που ένιωθα έντονα και απολάμβανα από την ηλικία των πέντε ή έξι.

Ήταν κατάπληξη όταν ανακάλυψα ότι οι φλογερές, αν και ανίκανες να εκφραστούν σωστά, ερωτικές περιπέτειες με τους συμμαθητές μου που κατείχαν τέτοια σπαραχτική ομορφιά αποκαλούταν με αυτή τη βαριά λέξη, ομοφυλόφιλες. Οπλισμένος μόνο με τις πληροφορίες σταχυολογημένες από δώδεκα χρόνια ζωής σε μια ομοφοβική κοινωνία, κάθισα με το λεξικό ανοιγμένο στο μοιραίο λήμμα, υποφέροντας ακίνητος, έχοντας κάνει τη σύνδεση μεταξύ της σημασίας του και των αισθημάτων μου.

Μέσα στη σκοτεινή σύγχυση της σεξουαλικής αυτό-ανακάλυψης, η γκέι κουλτούρα μού αναδύθηκε σαν καθοδηγητικό φως. Όχι μόνο με διαβεβαίωσε ότι υπήρχαν κι άλλοι με τις πεποιθήσεις μου, αλλά έδωσε επίσης δομή σε αυτό που ήταν μια άμορφη μάζα αταξινόμητων πόθων· μου έδειξε πώς αυτοί οι πόθοι μπορούσαν να επιβεβαιωθούν, να αναπτυχθούν και τελικά να ικανοποιηθούν. Τα γκέι μέσα μου έδωσαν μια αίσθηση κοινότητας που βοήθησε να πάρει τη θέση αυτών που συχνά ήταν απροσπέλαστες γκέι σχέσεις.

Σχεδόν σταθερά, το να είσαι γκέι και νέος σε βάζει σε σύγκρουση με θεσμούς που ασχολούνται με τη νεότητα. Το σπίτι και το σχολείο μπορούν να πάψουν να είναι πηγές συναισθηματικής στήριξης, ή τουλάχιστον φθίνουν, καθώς το νεαρό άτομο ανακαλύπτει την ανικανότητά του/της να αντιμετωπίσει την ομοφυλοφιλία. Μια τέτοια απόρριψη, όταν δεν έχει καταστροφικές συνέπειες, είναι κίνητρο για να εξερευνηθεί ο κόσμος πιο πέρα. Μπορεί να ωθήσει τον επαρχιακό γκέι ή τον γκέι των προαστίων στην πόλη, μπορεί να κάνει το ντροπαλό άτομο να ορθωθεί για τα δικαιώματά του/της. Μπορεί να οδηγήσει σε βιβλία που άλλως θα είχαν παραμείνει αδιάβαστα και πολιτική που θα είχε παραμείνει ανεξερεύνητη.

Ο νεαρός γκέι που μόλις φανερώνεται έχει ανάγκη, πάνω απ’ όλα, ακριβείς πληροφορίες για να διαπεράσει την άγνοια που προκαλείται από τη σιωπή. Αν είναι ευρηματικός, ίσως βρει πληροφορίες στη δημόσια βιβλιοθήκη, διαθέσιμες λίγο πολύ ανώνυμα. Αλλά η ουσιαστική, χειροπιαστή επιβεβαίωση που χρειάζεται σχεδόν ποτέ δεν θα βρεθεί μέσα στους σκονισμένους τόμους που τόλμησε να αγοράσει η βιβλιοθήκη. Και τι όφελος υπάρχει να ξέρεις ότι Το Γκέι είναι Καλό όταν οι συνομήλικοί σου πιστεύουν ότι Το Ομοφυλόφιλο είναι Φρικτό; Για να έχει κάποια αξία στους νέους η γκέι απελευθέρωση, πρέπει να υπενθυμίζεται στον κόσμο, κατά προτίμηση στα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού, ότι το γκέι δεν είναι μόνο καλό, αλλά πιθανά μέρος των περισσότερων σεξουαλικών σχέσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *