Μην το διαβάσεις αυτό!

Διάβασέ το μόνο εάν θέλεις να χαίρεσαι το σεξ χωρίς σκοτούρες.

Κάποια στιγμή στην εφηβεία μας, ανακαλύπτουμε ότι αυτό που έχουμε ανάμεσα στα σκέλια μας χρησιμεύει και για άλλα πράγματα πέρα από αυτά που νομίζαμε.

Κανονικά, αυτή η ανακάλυψη θα έπρεπε να συνοδευόταν από χαρά και ευχαρίστηση. Δυστυχώς, από μικρή ηλικία μας έχουν μάθει ότι η ερωτική ηδονή είναι κάτι που δεν πρέπει να αποζητούμε (τουλάχιστον όχι ανοιχτά). Μαθαίνουμε ότι πίσω από τους αναστεναγμούς της ηδονής, τα χάδια και τα φιλιά κρύβεται η απειλή της τιμωρίας. Έτσι, αντί να δοθούμε απλόχερα στον έρωτα, καταλήγουμε να ντρεπόμαστε που έχουμε σεξουαλικές ορέξεις. Ο έρωτας συχνά καταλήγει ν’ αποτελεί πηγή ενοχών, ντροπής και δυσκολιών αντί να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

Για όσους και όσες από εμάς νιώθουμε έλξη για το ίδιο φύλο, οι ενοχές και οι δυσκολίες είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτες.

Ας χαρούμε τον έρωτα, ας αποδεχτούμε τη φωτιά που καίει στα σκέλια μας, η οποία καταργεί το χρόνο και μας κάνει μαγικούς! Αλλά με μία προϋπόθεση: ας προσέχουμε τον εαυτό μας και τον σύντροφό μας – της μιας ώρας, της μιας βραδιάς, μιας ζωής ολόκληρης. Το σεξ παραμένει ρομαντικό και καυτό ακόμη και όταν παίρνουμε προφυλάξεις. Δεν είναι το προφυλακτικό αυτό καθ’ εαυτό που θα καταστρέψει τη μαγεία και την ηδονή αλλά οι ενοχές και οι αρρώστιες!

Πώς να χαίρομαι το σεξ χωρίς μπελάδες;

Είναι αδύνατο να ξέρουμε αν ο άντρας ή η γυναίκα που μας αρέσει είναι οροθετικός (φορέας του ιού του AIDS) ή έχει κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πολύ πιθανώς να μην το γνωρίζει ούτε εκείνος! Αφού δεν μπορούμε το ξέρουμε, υπάρχει μόνος ένας τρόπος να φχαριστηθούμε το σεξ μαζί του χωρίς να αγωνιούμε το επόμενο πρωί αν έχουμε κολλήσει τίποτα. Ο τρόπος αυτός λέγεται ασφαλέστερο σεξ. Διαβάστε παρακάτω και ενημερωθείτε, για να χαίρεστε τον έρωτα βασισμένοι σε γεγονότα και όχι σε υποθέσεις. Καλούς έρωτες.

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

Ο HIV, ο ιός που προκαλεί AIDS, μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ή με κοινή χρήση βελόνας (για χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών). Στην Ελλάδα, ο πρωκτικός και ο κολπικός έρωτας χωρίς προφυλακτικό είναι οι κυριότεροι τρόποι που κολλά κανείς HIV.

Ο πιο εύκολος τρόπος να κολλήσεις HIV (και τα άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) είναι κάνοντας κολπικό ή πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό. Αν ο άλλος εκσπερματώσει μέσα σου είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, αλλά και να μην εκσπερματώσει, ο κίνδυνος παραμένει.

Μεταδίδεται με το στοματικό έρωτα;

Ο στοματικός έρωτας δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη μετάδοση του HIV. Ωστόσο δεν είναι εντελώς ακίνδυνος. Ο κίνδυνος αυξάνει αν συνυπάρχουν ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω παράγοντες:

• Αν έχεις πληγές στο στόμα.

• Αν έχεις κάποια λοίμωξη στο λαιμό (πονόλαιμο).

• Αν εκσπερματώσει στο στόμα σου.

Δεν υπάρχει διαφορά αν καταπιείς το σπέρμα ή το φτύσεις. Δεν έχει καμία διαφορά αν κάνεις σεξ με οροθετικό ή όχι, αρκεί να παίρνεις προφυλάξεις!

Ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται:

• με τα φιλιά, ακόμα και με βαθιά φιλιά

• με χάδια, αμοιβαίο αυνανισμό, επαφή του σπέρματος με το δέρμα.

Ο ιός είναι ευαίσθητος στην θερμοκρασία και δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα. Επίσης δεν μπορεί να περάσει μέσα από υγιές δέρμα. Έτσι δε μεταδίδεται με την επαφή με αντικείμενα, εκτός από αυτά που μπορεί να έχουν πάνω τους μολυσμένο αίμα (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια).

Τι να προσέχω;

• Βάζω προφυλακτικό κάθε φορά που γαμάω ή γαμιέμαι. Το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος να κολλήσω HIV!

• Πάντα χρησιμοποιώ λιπαντικό. Χωρίς λιπαντικό υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το προφυλακτικό από την τριβή.

• Το σάλιο δεν αρκεί σαν λιπαντικό!

• Πάντα χρησιμοποιώ λιπαντικό με βάση το νερό, όπως ΚΥ, WET, κ.ά. Ποτέ δεν χρησιμοποιώ κρέμες, αλοιφές, παιδικό λάδι, βαζελίνη, λοσιόν, βούτυρο ή άλλα λιπαντικά με βάση το λάδι. Αυτά τα λιπαντικά καταστρέφουν το προφυλακτικό και το κάνουν να σπάει.

• Διπλό προφυλακτικό δεν σημαίνει διπλή προστασία. Αντίθετα, είναι πιο επικίνδυνο γιατί αν φοράω δύο προφυλακτικά μαζί σπάνε λόγω της τριβής.

• Αν νιώσω το προφυλακτικό να βγαίνει ή να σπάει ενώ κάνω έρωτα, σταματάω αμέσως και τραβιέμαι. Βάζω καινούργιο προφυλακτικό και συνεχίζω.

• Ποτέ δεν χρησιμοποιώ το ίδιο προφυλακτικό για δεύτερη φορά!

Κι αν σπάσει το προφυλακτικό;

• Αν σπάσει το προφυλακτικό και χυθεί σπέρμα μέσα μου, προπαντός ΔΕΝ ΠΛΕΝΟΜΑΙ! Με το πλύσιμο είναι πιο πιθανό να κολλήσω γιατί γίνονται μικροτραυματισμοί ή πηγαίνει πιο μέσα το σπέρμα.

• Σφίγγομαι για να βγει το σπέρμα.

Το κείμενο αυτό συντάχθηκε, ειδικά για την παρούσα έκδοση, από τη «Σύνθεση», ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο, με σκοπούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και έρευνας σε θέματα που αφορούν τον HIV και το AIDS στην Ελλάδα. Επισκεφθείτε τη σελίδα της «Σύνθεσης» στο www.hiv.gr.