Αν εργάζεστε με εφήβους

Στη συλλογή του Ένας Έφηβος στους Δέκα και αργότερα του Δύο Έφηβοι στους Είκοσι, είχα την ευκαιρία να συγκρίνω τις εμπειρίες γκέι και λεσβιών εφήβων σε μια περίοδο που κάλυπτε σχεδόν δεκαπέντε χρόνια.

Όταν ο Σάσα Αλισον κι εγώ αποφασίσαμε να ενημερώσουμε το βιβλίο, ελπίζαμε ότι στα χρόνια αφότου άρχισε η δουλειά πάνω στο Ένας Έφηβος στους Δέκα, τα πράγματα θα είχαν γίνει λίγο καλύτερα για τους γκέι εφήβους. Δυστυχώς, δεν ήταν έτσι. Το 1993, περισσότερα από τα παιδιά με τα οποία αλληλογραφούσα μιλούσαν για αυτοκτονία απ’ ότι τα παιδιά μία δεκαετία πριν. Αρκετά είχαν ήδη προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν, μερικά πάνω από μία φορά. Η Ελίζαμπεθ – ένα από τα παιδιά που μοιράστηκε την ιστορία του μαζί μου – δεν έζησε για να τη δει δημοσιευμένη στο βιβλίο αυτό.

Αυτές οι ιστορίες το καθιστούν σαφές: η απομόνωση και το μίσος προς τον εαυτό τους που επιβάλλει η κοινωνία μας στους γκέι εφήβους μπορεί να τους σκοτώσει. Πολλά παιδιά γνωρίζουν ότι είναι γκέι ή λεσβίες επί χρόνια πριν τολμήσουν να το αναφέρουν σε κάποιον. Ακόμα κι αν ξέρουν κάποιο γκέι βιβλιοπωλείο ή ομάδα στήριξης εφήβων, η τυπική περίπτωση είναι να μη μπορούν ή να μη τολμούν να πάνε εκεί. Αλλά στη διάρκεια εκείνων των δύσκολων χρόνων, βρίσκονται στο σχολείο κάθε μέρα. Έρχονται στα μαθήματά σας. Χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη σας. Παίζουν στην ομάδα σας. Πηγαίνουν στην εκκλησία σας.

Μπορείτε να τους δώσετε το χέρι. Δεν χρειάζεται να είστε σε θέση να τους εντοπίσετε· μπορείτε να το κάνετε μιλώντας σε όλα τα παιδιά. Σταματήστε τους μαθητές που γελοιοποιούν τους «πούστηδες»· φροντίστε να μάθουν ότι δεν θα ανεχτείτε την υποκρισία οποιουδήποτε είδους. Ακόμα κι ένα σχόλιο σαν κι αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά σε έναν απομονωμένο έφηβο. Αγοράστε βιβλία με γκέι και λεσβιακή θεματική· μερικοί προτεινόμενοι τίτλοι εμφανίζονται στο τέλος αυτού του βιβλίου. Τοποθετήστε τα βιβλία αυτά σε μέρη που μπορούν να διαβαστούν εύκολα και ιδιωτικά. Τοποθετήστε φυλλάδια από κάθε λογής ομάδες στήριξης – και περιλάβετε φυλλάδια για γκέι τηλεφωνικές γραμμές και ομάδες υποστήριξης. Βάλτε τα σε ένα μέρος με άλλες ανακοινώσεις… έτσι ώστε να είναι ασφαλές να σταματήσει κάποιος και να διαβάσει.

Τόσο απλό μπορεί να είναι. Δεν στρατολογείτε. Ούτε καν συνηγορείτε. Απλά σώζετε ζωές.