Ελίζαμπεθ, 16

Leave a comment
Uncategorized

Κάνσας

Δεν μπορώ να πω πότε πραγματικά ανακάλυψα ότι ήμουν γκέι. Πάντοτε ήξερα ότι ήμουν κατά τι διαφορετική από τα περισσότερα άλλα παιδιά. Ποτέ δεν έδειχνα πραγματικά να συμπεριφέρομαι σαν κορίτσι, και οι περισσότεροι παιδικοί μου φίλοι ήταν αγόρια που έπαιζαν με αυτοκινητάκια και όπλα και τον GI Joe. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα να παίξω με τα αγόρια. Τα καταλάβαινα. Ήμουν μεγάλο αγοροκόριτσο!! Μου είχαν βάλει την ετικέτα του «σκληρού κοριτσιού» όταν ήμουν δώδεκα, δεκατριών και δεκατεσσάρων. Συμμετείχα σε πολλά αθλήματα – ποδόσφαιρο, ράγκμπι, μπάσκετ, τένις και σόφτμπολ. Κρατούσα τις αποστάσεις και ποτέ δεν άφηνα κάποιον να με αγγίξει, ειδικά τα αγόρια. Δεν φοβόμουν να σπάσω το κεφάλι κάποιου από τα αγόρια αν άγγιζε εμένα ή κάποια από τις φίλες μου.

Ήθελα να προστατεύσω τις φίλες μου. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ήθελαν ένα αγόρι για φίλο ενώ βρισκόμουν εγώ εκεί. Συχνά φανταζόμουν να κρατάω τα χέρια τους και βρίσκομαι κοντά τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αυτό με φόβιζε. Μου άρεζαν με τον τρόπο που έδειχναν να τους αρέσουν τα αγόρια. Ήμουν βέβαιη πως κάτι πήγαινε πολύ στραβά με μένα. Δεν φοβόμουν τα αγόρια, αλλά φοβόμουν τρομερά όταν επρόκειτο για κορίτσια.

Στην ηλικία των δεκατεσσάρων, άρχισα να κρύβομαι μανιωδώς. Δεν γνώριζα τι ήταν η ντουλάπα εκείνη την εποχή, αλλά όταν τη βρήκα, μπήκα βαθιά μέσα και κλείδωσα την πόρτα πίσω μου. Έκρυψα αυτό που ένιωθα από τον κόσμο γιατί ήξερα ότι οι άνθρωποι θα σκέφτονταν ότι ήμουν άρρωστη κι ότι χρειαζόμουν βοήθεια. ΝΤΡΟΠΗ. ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Αυτές οι λέξεις περνούσαν από το μυαλό μου κάθε μέρα… μαζί με άλλες που δεν ήταν τόσο ευχάριστες. Πίστευα ότι μπορεί να ήταν μια παράξενη φάση. Δεν έβρισκα λέξη για περιγράψω τον τρόπο που ένιωθα. Το «διαφορετική» δεν μου αρκούσε. Ένιωθα σαν να ήμουν το μοναδικό άτομο στον κόσμο που σκέφτηκε ποτέ να βρίσκεται με κάποια του ίδιου φύλου. Σκεφτόμουν ότι ήταν λάθος να φαντάζομαι τον εαυτό μου σε στενές καταστάσεις με μια φίλη. Με έκανε «ανώμαλη» στα μάτια της κοινωνίας. Ήμουν οργισμένη που τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι. Γνώριζα ότι τα αισθήματά μου δεν ήταν φυσιολογικά. Ήμουν πολύ φοβισμένη. Συνέχιζα να ελπίζω ότι θα ξυπνούσα μια μέρα και θα ήμουν τρελή για τα αγόρια. Ποτέ δεν συνέβη.

Όταν τελικά έμαθα τι σήμαινε η λέξη γκέι, κι ότι δεν υπήρχε διαφυγή από αυτό, έκλαψα. Έβλεπα τον εαυτό μου σαν αυτό το τρομερό πράγμα που δεν θα άρεζε ποτέ σε κανέναν. Τίποτα δεν με έκανε να μισήσω τον εαυτό τόσο όσο το να είμαι γκέι. Πέρασα μια περίοδο που σκεφτόμουν την αυτοκτονία ως το μόνο πράγμα που θα βοηθούσε.

Θα είμαι ειλικρινής. Ζω σε μια μικρή πόλη. Στο Κάνσας, το φανέρωμα είναι σαν να αυτοκτονείς. Έτσι δοκίμασα να βγαίνω με αγόρια. Δεν έδειχνε να δουλεύει, όμως. Ο κόσμος συνέχιζε να πιστεύει ότι ήμουν γκέι. Έτρωγα ξύλο στο σχολείο, και διέλυαν το ντουλάπι μου. Δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσα να κάνω.

Τότε ερωτεύθηκα την καλύτερη φίλη μου. Προσπάθησα να της το πω μια βραδιά. Φαντάζομαι ότι ήταν λάθος. Έχασα εκείνη τη φιλία… και πολλές άλλες. Στο σχολείο την επόμενη μέρα, το έκανε να φαντάζει λες και της ρίχτηκα στην κρεβατοκάμαρά της.

Θέλω να ξέρω γιατί ο κόσμο μισεί τις λεσβίες και τους γκέι άντρες τόσο πολύ. Όπου και να πας, θα βρεις έναν υποκριτή. Προσπάθησα πολύ σκληρά, αλλά είναι δύσκολο να είσαι ευγενική με ανθρώπους που σε αποκαλούν «ανώμαλη» ή «νταλικιέρισσα». Πραγματικά πονά. Δεν βλέπω γιατί όλοι πιστεύουν ότι οι γκέι είναι ανώμαλοι.

Πήγα στη βιβλιοθήκη για να πάρω μερικά βιβλία πάνω στην ομοφυλοφιλία και το λεσβιασμό. Μιλάμε για μεγάλη ταλαιπωρία. Δεν μπορούσα να βρω τα βιβλία στα ράφια. Έπρεπε να πάω στο μπροστινό έδρανο και να ζητήσω κάποιον να μου βρει το βιβλίο για λογαριασμό μου, γιατί κρύβουν βιβλία σαν κι αυτά πίσω από το μπροστινό τους έδρανο σε ένα μικρό δωμάτιο. Τη ρώτησα γιατί αυτά τα βιβλία ήταν κρυμμένα και μου έκανε αυτή τη διάλεξη πως τα βιβλία πάνω στην ομοφυλοφιλία πρέπει να είναι εκτός θέας. Μιλούσε δυνατά και τόνιζε τη λέξη «ομοφυλοφιλία.» Φυσικά ο κόσμος άκουγε. Προσπάθησα να τσεκάρω το Ένας Έφηβος στους Δέκα, αλλά η βιβλιοθηκάριος με ζόρισε τόσο πολύ και έκανε τόσες πολλές ερωτήσεις που τελικά παραιτήθηκα της προσπάθειας να δανειστώ το βιβλίο. Έδειχνε πολύ ευχαριστημένη που είχε κερδίσει εκείνη τη μάχη. Όταν εγκατέλειψα τη βιβλιοθήκη, μου έριξε μια πραγματικά βρόμικη ματιά. Έτσι τώρα κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί ανταποδίδω τη χάρη.

Φανερώθηκα στην οικογένειά μου… άλλα όχι επίτηδες. Η μαμά μου σκάλιζε στο δωμάτιό μου και βρήκε ένα γράμμα από μια στενή φίλη. Το γράμμα ήταν γλυκό· χρησιμοποιούσε το χαϊδευτικό μου και υπήρχαν ενδείξεις ότι σχετιζόμαστε ερωτικά. (Δεν σχετιζόμαστε.) Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως. Ο πατέρας μου πάντοτε έλεγε ότι δεν επρόκειτο να ζήσει ανώμαλος στο σπίτι του. Αποκαλεί καθένα που είναι διαφορετικός, πούστη. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η κόρη του ήταν νταλικιέρισσα. Αυτός ήταν ο τρόπος που με έβλεπε: μια νταλικιέρισσα.

Η μητέρα μου φρικάρισε. Είπε ότι έπρεπε να είναι κάποια φάση. Μου είπε ότι θα περνούσε σύντομα. Ήθελα να την πιστέψω, αλλά ήξερα καλύτερα από αυτή. Όταν δεν εξαφανίστηκε όπως έλπιζε, η μητέρα μου έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη και κατηγορούσε τον εαυτό της που με είχε κάνει τέτοια. Ήξερε ότι δεν ήμουν άτομο που του άρεζε να το αγγίζουν – αλλά τώρα έλεγα ότι ήμουν γκέι. Με πήγε σε ένα ψυχίατρο και έλπιζε για το καλύτερο. Ήθελε να με «επιδιορθώσει» ο γιατρός.

Ο πατέρας μου δεν έχει και πολλά να μου πει. Όταν βρίσκομαι κοντά του, πάντα θα πει κα’να δυό καλά ανέκδοτα με γκέι για να σπάσει πλάκα. Μειώνει πιο πολύ τις νταλικιέρισσες. Πιστεύει ότι απλά προσπαθούν να αποδείξουν κάτι και λέει ότι κάνουν «θεομίσητα» πράγματα η μια στην άλλη. Δεν είμαι πια το μικρό κοριτσάκι του πατέρα μου. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν είμαι τίποτα γι’ αυτόν. Ποτέ δεν ήξερα ότι θα μπορούσα να νιώσω τόσο μόνη μέσα μου.

Έχασα την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μου. Μπορεί να προσπαθήσω σκληρά να κάνω νέους φίλους, αλλά η οικογένειά μου είναι χαμένη. Το φανέρωμα δεν φάνηκε να είναι καλή κίνηση. Στην πραγματικότητα, φάνηκε να είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω.

Δεν βλέπω την ώρα να αποφοιτήσω και να φύγω από αυτή την πόλη. Θέλω απλά να ζήσω μια φυσιολογική ζωή με κάποια για την οποία πραγματικά ενδιαφέρομαι και που ειλικρινά ενδιαφέρεται για μένα. Έχω νιώσει πολύ μίσος κατά πάνω μου και έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο να εμπιστευτώ κάποιον. Χρειάζομαι να ξέρω ότι υπάρχει ελπίδα· ίσως το να είσαι γκέι δεν θα θεωρείται πάντα φρικτό πράγμα.

Είμαι δεκαέξι τώρα και κάτι συνέβη πρόσφατα που μου απέδειξε ότι είμαι γκέι. Έμεινα το βράδυ στο σπίτι ενός μεγαλύτερου κοριτσιού. Νομίζω πως ήξερε ότι ήμουν γκέι· νομίζω ότι αυτός ήταν ο λόγος που με προσκάλεσε. Μιλούσαμε και της είπα για τη φορά που έφαγα ξύλο στο σχολείο και εκείνη άρχισε να κλαίει. Το ίδιο κι εγώ. Ποτέ δεν άφησα κάποιον να με αγγίξει, αλλά ένιωθε το σωστό πράγμα να κάνω όταν με τράβηξε κοντά της και με κράτησε. Όταν με αγκάλιασε, ήξερα ότι ήταν εντάξει. Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε να μη ντραπώ ποτέ για αυτό που είμαι. Έπειτα με έσφιξε μέσα στα χέρια της και με φίλησε. Ξέρω μετά βεβαιότητας τώρα ότι είμαι γκέι… και θα είμαι για πάντα. Κρατούσε το χέρι μου και μου μιλούσε όλο το βράδυ.

Τώρα έχω τρεις άλλες φίλες που πιστεύουν ότι το να είσαι γκέι είναι εντάξει. Μάλιστα θέτουν και ερωτήσεις ώστε να μπορέσουν να με καταλάβουν λιγάκι καλύτερα. Προσπαθώ τώρα να μην είμαι τόσο σκληρή με τον εαυτό μου. Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου· για μερικούς το να φτάσεις να καταλάβεις ότι είσαι γκέι είναι απλά η αρχή. Είναι καλό να ξέρω ότι μερικοί γκέι έφηβοι όντως δέχονται την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων τους. Ξέρω ότι πολλοί από αυτούς καταλήγουν εκεί που είμαι ή κι ακόμα χειρότερα.

Σημείωση του εκδότη. Η μητέρα της Ελίζαμπεθ με πληροφόρησε ότι η Ελίζαμπεθ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όχι πολύ αργότερα αφότου γράφτηκε αυτή η ιστορία. Μπήκε στο νοσοκομείο για έξι μήνες· η διάγνωση ήταν σχιζοφρένεια. Η μητέρα της με πληροφόρησε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καιρού, τόσο αυτή όσο κι άντρας της έκαναν ψυχανάλυση με την κόρη τους και συμβιβάστηκαν με την ομοφυλοφιλία της. Σύντομα μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, η Ελίζαμπεθ αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση από τα ίδια τα φάρμακα που της είχαν γράψει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *