Ο Καιάδας – Το χρονικό μιας πολιορκίας, Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, ISBN: 960-88406-0-0, Πολύχρωμος Πλανήτης. Ο «Καιάδας – Το χρονικό μιας πολιορκίας», είναι δεύτερη έκδοση, διορθωμένη, αναθεωρημένη. Ο συγγραφέας δίνει με ανάγλυφο τρόπο την συμπεριφορά της δικτατορίας των συνταγματαρχών απέναντι στους ομοφυλόφιλους και αποτελεί προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα.
Η αναγνώριση του πτυχίου, Ιωσήφ Αλυγιζάκης, ISBN: 960-03-2877-3, Καστανιώτης. Το μυθιστόρημα αυτό είναι η ιστορία δύο νέων, του Αλέξανδρου, φοιτητή στο Μαθηματικό, και του Αλέξη, πτυχιούχου Αγγλικής Γλώσσας και φιλολογίας στο Βελιγράδι, που γνωρίζονται στην Κρήτη και γυρίζουνε για να ζήσουν μαζί στην Αθήνα. Εκεί έρχονται αντιμέτωποι με μια αυτοκτονία στη Φιλοσοφική Σχολή, με τους δύο χωρισμένους γονείς του Αλέξανδρου, την καινούργια γνωριμία της μητέρας του και τον θάνατο του ετεροφυλόφιλου πατέρα του από AIDS, καθώς και με άλλες περιπέτειες, οι οποίες τελικά φέρνουν ένα τέλος απροσδόκητο.
Στην άλλη ζωή, Φόρστερ, Μ. Ε., ISBN: 960-03-2735-1, Καστανιώτης. Από τις δεκατέσσερις σύντομες ιστορίες του μεγάλου συγγραφέα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, μόνο δημοσιεύτηκαν πριν το θάνατό του, και αυτό γιατί στην πλειοψηφία τους διερευνούν το θέμα της ομοφυλοφιλίας σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο. Γράφοντάς τα, όμως, ο ίδιος ο Φόρστερ προσδοκούσε στη δημοσίευσή τους μετά θάνατον, ώστε να διαβαστούν από τις επόμενες – και με λιγότερες προκαταλήψεις γενιές.
Τα σκοτεινά μονοπάτια του έρωτα, Χόλινγκχερστ, Άλαν, ISBN: 960-208-550-9, Ζαχαρόπουλος. Ο Άλαν Χόλινγκχερστ, βραβευμένος με το βραβείο Μπούκερ 2004 για το βιβλίο του «The line of beauty – Η γραμμή της ομορφιάς» και συγγραφέας του «The swimming pool library – Η βιβλιοθήκη της πισίνας» μας παρουσιάζει την ιστορία του Έντουαρντ, ενός Άγγλου ομοφυλόφιλου καθηγητή, ο οποίος μετακομίζει από την Αγγλία σ’ ένα χωριό στην Ολλανδία και ερωτεύεται τον μαθητή του, τον Λουκ. Ανάμεσα σε ερωτικές περιπέτειες και με το γλαφυρό και ανάγλυφο τρόπο γραφής του Χόλινγκχερστ ερχόμαστε σε επαφή με το μεγαλύτερο πρόβλημα των σημερινών ανθρώπων: τη μοναξιά και την αποξένωση.
Απογευματινό φως, Αρβανιτάκης, Αλέξης, ISBN: 960-04-1446-7, Κέδρος. O ήρωας του έργου έχει μια ελεύθερη σχέση με τον Ντίνο. Η αρχή του μυθιστορήματος δεν μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει. Ένας φίλος του ζευγαριού υποφέρει από καρκίνο, πράγμα που όλοι ξέρουμε από τι πραγματικά υποφέρει αλλά δε θέλουμε να το ομολογήσουμε, κάποια στιγμή παρακολουθούμε τα ερωτικά τρίγωνα του ζευγαριού με αλλοδαπούς επί χρήμασι νεαρούς που «ψωνίζουν από τα μπαρ» και ακολουθεί, ανάμεσα στα άλλα, η γνωριμία του ήρωα με ένα νεαρό δεκαεννιάχρονο, τον Άγγελο, του οποίου η αθωότητα και το εφηβικό βλέμμα τον συγκλονίζουν. Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα μας θυμίζει τον Γιάννη Παλαμιώτη, ωμός αλλά και τρυφερός, αγωνιώδης με απροσδόκητο τέλος για όλους.
Ομοφυλοφιλία στην Ελληνική μυθολογία, Sergent, Bernard, Χατζηνικολή. Η κοινωνία της αρχαίας Ελλάδας αντιμετωπίζει το θέμα ομοφυλοφιλία / ετεροφυλοφιλία τελείως διαφορετικά απ’ ότι το αντιμετωπίζει η Δυτική κοινωνία. Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα δεν είναι καταδικαστέα ούτε περιθωριοποιημένη. Αντιθέτως, απαντάται στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Οι λόγοι αυτής της αντιμετώπισης πρέπει να αναζητηθούν στο συμβολισμό της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά στη μυθολογία της. Στην Αρχαία Ελλάδα, ο εραστής, θεός ή ήρωας, είναι πάντα δάσκαλος και μύστης. Ο έφηβος ερωμένος, ο μυούμενος, διατηρεί την ιδιότητα του μαθητευομένου μάγου μέχρις ότου η ενηλικίωση βάλει ένα τέλος στην ερωτική του υποταγή.
Προβλήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, Γιώργος Δοκουμετζίδης, ISBN: 960-03-1818-2, Καστανιώτης. Το βιβλίο αυτό του πρόωρα χαμένου Γιώργου Δοκουμετζίδη αποτελεί μια πρωτοβουλία του καθηγητή του, Αριστόβουλου Μάνεση, και της μητέρας του, οι οποίοι δεν θέλησαν ν’ αφήσουν να χαθούν στη λήθη τα πονήματα του αξιόλογου αυτού νομικού. Το 1988 δημοσιεύει το άρθρο «Σεξουαλική ελευθερία. Σημεία αναφοράς και θεμελίωσής της στο ισχύον δίκαιο», το οποίο περιλαμβάνεται στην παρούσα έκδοση, μαζί με τα κείμενα «Σεξουαλική ελευθερία: Η γένεση ενός δικαιώματος» και «Οι σεξουαλικές μειονότητες στην Ελλάδα». Είναι δε ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με αυτόν τον παρθένο ως σήμερα τομέα της σεξουαλικής ελευθερίας από νομικής πλευράς.
Ιδού ο άνθρωπος, Consoli, Massimo, ISBN: 960-7057-70-8, Άγγελος Σιδεράτος/Προσκήνιο. Στην πραγματικότητα ο Χριστός δεν έχει εκφράσει δυσμενείς κρίσεις ή καταδίκες σχετικές με την ομοφυλοφιλία. Τουναντίον, όπως αποδεικνύει η εκ νέου ανάγνωση, η Βίβλος είναι ένα από τα έργα που εξυμνούν τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, όπως με τις «Άλικες Επιστολές» του Αποστόλου Παύλου, τον Απαγορευμένο Καρπό, τον Άσσερ και τον Κάλεχ και άλλες ιστορίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο συγγραφέας δικαιώνεται με τη νοηματική του βιβλίου του, προσφέροντας στον αναγνώστη θετική σκέψη και προβληματισμό για την ομοφυλοφιλία στους ιστορικούς χρόνους, φθάνοντας μέχρι και τη σημερινή εποχή
Διαφορετικότητα και ερωτισμός, Κωνσταντίνος Κυριάκος, ISBN: 960-322-165-1, Αιγόκερως. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια αναλυτική καταγραφή των ταινιών που έχουνε ως θέμα τους την ομοφυλοφιλία, τον λεσβιασμό, την αμφισεξουαλικότητα και τον τρανσεξουαλισμό με πλήρη φιλμογραφία και επιλεκτική βιβλιογραφία στο τέλος του. Αποτελεί ένα βιβλίο περιεκτικό όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει συγκεντρωμένη όλη τη φιλμογραφία με αναλυτική παρουσίαση των συντελεστών και τις προεκτάσεις κάθε ταινίας.
Κινηματογράφος και ομοφυλοφιλία, Σέλντον, Καρολάιν – Ντάιερ, Ρίτσαρντ – Μπαμπούσιο, Τζακ, Αιγόκερως. Ένα ανεκτίμητο και κλασικό βιβλίο που παρουσιάζει στο πρώτο μέρος την εικόνα της λεσβίας στον κινηματογράφο, στο δεύτερο τα στερεότυπα κάτω από τα οποία παρουσιάζεται ο ομοφυλόφιλος έρωτας και στο τελευταίο την ευαισθησία απέναντι στην ομοφυλόφιλη επιθυμία όπως αυτή εμφανίζεται κυρίως στις ανεξάρτητες παραγωγές.
XY, η ανδρική ταυτότητα, Badinter, Εlisabeth, ISBN: 960-7023-76-5, Κάτοπτρο. Σ’ αυτό το βιβλίο, που σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στη Γαλλία και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των ειδικών και της κοινής γνώμης, η συγγραφέας επιχειρεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη της ανδρικής ομοφυλοφιλίας. Προσεγγίζει το θέμα της μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και βιολογικές, κοινωνιολογικές και ψυχολογικές παρατηρήσεις, παρουσιάζοντάς μας εμβριθή ανάλυση της προσωπικότητας του άνδρα.
Η αρπαγή του Γανυμήδη, Φερναντέζ, Ντομινίκ, ISBN: 960-256-220-Χ, Εξάντας. Η αρπαγή του Γανυμήδη πρόκειται για μια αναλυτική παρουσίαση του LGBT κινήματος παγκοσμίως και χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο αναφέρεται σε ιστορικά περιστατικά όπως την τραγική μοίρα του ομοφυλόφιλου αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄ της Βαυαρίας στα μέσα του 19ου αιώνα, την αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων από το Ναζιστικό και Σταλινικό καθεστώς όπως και την προσωπική βιβλιοθήκη του συγγραφέα που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος από τα βιβλία που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι το 1968 και τα οποία παρουσίαζαν την ομοφυλοφιλία ως αρρώστια το λιγότερο. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αφιέρωμα στον μεγάλο αλεξανδρινό Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Ε. Μ. Φόρστερ, συγγραφέα του «Μωρίς», το «Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» του Όσκαρ Ουάιλντ, τη συγγραφέα Μαργκερίτ Γιουρσενάρ και ένα κεφάλαιο για το μεγαλείο και την παρακμή της ομοφυλόφιλης κουλτούρας.
Τα νερά της χερσονήσου, Γρηγοριάδης Θεόδωρος, ISBN: 960-04-1522-6, Κέδρος. Τα νερά της χερσονήσου είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιγράφει τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρουμελία, που βρίσκεται στα νότια της Βουλγαρίας. Ένα ζωντανό μυθιστόρημα που περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, Ελλήνων, Μουσουλμάνων και Άγγλων, από το οποίο δε λείπουν οι σκηνές ομοφυλοφιλικής αγάπης που συγκλονίζουν, καθώς ο Γιουνούς και ο Νικηφόρος αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον σφιχτά σε μια απροσδόκητη στιγμή, μια στιγμή σπαρακτική και συγκινητική.
Κάρολ, Πατρίσια Χάισμιθ, ISBN: 960-375-712-8, Μεταίχμιο. Η συγγραφέας μυθιστορημάτων αστυνομικού περιεχομένου Πατρίσια Χάισμιθ, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ηρωίδες την δεκαεννιάχρονη Τερίζ και την Κάρολ, η οποία είναι παντρεμένη. Η Χάισμιθ εκπλήσσει ευχάριστα με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πάθους, θάρρους και αυτογνωσίας, με ηρωίδες δύο γυναίκες που γνωρίζουν την αγάπη και τον έρωτα.
Η ιστορία της Σονέτσκα, Tsvetaeva Marina, ISBN: 960-211-213-1, Νεφέλη. Η «Ιστορία της Σονέτσκα» είναι το κύκνειο άσμα της κορυφαίας ρωσίδας ποιήτριας του εικοστού αιώνα, το βιβλίο μέσα στο οποίο, όπως η ίδια είχε ομολογήσει, βρίσκεται η νεότητά της ολόκληρη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αυτοβιογραφικό. Βρισκόμαστε στη Μόσχα του 1919. Κεντρική μορφή ανάμεσα στους ήρωες της ιστορίας, είναι η Σονέτσκα Χολιντέι, η γυναίκα που η Μαρίνα Τσβετάγιεβα αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλον. Ο έρωτας, ο θάνατος και η φιλία – μια φιλία όμως που δύσκολα θα μπορούσε να διακρίνει κανείς από το έρωτα και τον πιο παθιασμένο – είναι οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η αφήγηση. Μαζί με αυτά, σαν δώρο στον αναγνώστη, υπάρχουν στίχοι, υπάρχουν ποιήματα που είχε γράψει τότε η Τσβετάγιεβα και είχε αφιερώσει στους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά της την εποχή εκείνη, που την είχαν γοητεύσει και τους είχε αγαπήσει.
Το δάσος της νύχτας, Τζούνα Μπάρνς, ISBN: 960-221-032-Χ, Αλεξάνδρεια. Η αρμονία και η ποιητική διάθεση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος της Τζούνα Μπάρνς. Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς, ο Τ. Σ. Έλιοτ, προλογίζει το βιβλίο και αναδεικνύει την αριστοτεχνική γραφή της Μπάρνς. Ο έρωτας δύο γυναικών και το πεπρωμένο των ανθρώπων είναι το θέμα και σκοπός της να απομυθοποιήσει την ανδροκρατική κοινωνία και την οικογενειακή ζωή και να αποδεσμεύσει τη γυναίκα από τις παραδοσιακές εξουσίες.
Μόνο Γυναίκες, Μάρα Σέη, ISBN: 960-04-1817-9, Κέδρος. Ένας έρωτας θα γίνει η αιτία η νεαρή αφηγήτρια να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική της διαφορετικότητα. Η πορεία της προς την αυτογνωσία περιλαμβάνει πολλά στάδια και πολλές γυναίκες, ενώ ο πόνος που τη συνοδεύει, σχεδόν σε κάθε της βήμα, πρόκειται τελικά να τη λυτρώσει. Το «Μόνο Γυναίκες» είναι μια ερωτική λεσβιακή ιστορία που διεισδύει στις πιο κρυφές πτυχές της προσωπικότητας των ηρωίδων της, επιχειρώντας να διερευνήσει μέσα από μια λεσβιακή οπτική γωνία τα όρια της σχέσης μας με τον άλλο.
Στη σύνταξη της ελληνικής βιβλιογραφίας πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του βιβλιοπωλείου και εκδοτικού οίκου «Πολύχρωμος Πλανήτης» Αντωνιάδου 6, Πεδίον Άρεως, 104 34 Αθήνα, τηλ.: 210 8826600, 210 8826605, fax: 2310 8826898, www.colourfulplanet.com, info@colourfulplanet.com